Ακούστε την Νέα Υόρκη σαν να ήσασταν εκεί με binaural Audio.

Ακούστε την Νέα Υόρκη σαν να ήσασταν εκεί με binaural Audio.

Βάλε τώρα τα ακουστικά σου, (Μόνο ακουστικά , όχι ηχεία ή 5,1 ή τα χάλια ηχεία του λάπτοπ σου) και έλα να βολτάρουμε στους δρόμους της Νέας Υόρκης  και να νιώσουμε σαν να ήμασταν εκεί. Πώς θα το κάνουμε αυτό ρωτάς; Με την τεχνική του binaural Audio.
Τι είναι το binaural Audio
Για να καταλάβουμε τον ορισμό πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πως λειτουργούν τα αυτιά μας. Όποτε ακούμε οποιονδήποτε ήχο, όπως ας πούμε όταν πέφτει ένα αντικείμενο στο βάθος του διαδρόμου, τα κύματα του ήχου θα φτάσουν στα αυτιά μας σε «ελαφρώς» διαφορετικό χρόνο και θα είναι «ελαφρώς» δυνατότερα στο ένα αυτί από ότι στο άλλο. Ο εγκέφαλος μας έπειτα παίρνει αυτές τις «ελαφρά» μικρές διαφορές και τις επεξεργάζεται ώστε να καταλάβει ακριβώς από πού παράγετε ο ήχος. 
Η τεχνική binaural Audio εκμεταλλεύεται ακριβός αυτή τη λειτουργία ηχογραφώντας μια σειρά από ήχους με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμείται τη φυσική μας ακοή. Για να ηχογραφήσουμε με αυτήν την τεχνική χρειαζόμαστε 2 υψηλής ποιότητας μικρόφωνα τοποθετημένα σε μία απόσταση περίπου όση των αυτιών μας.
Κάποιες εταιρίες έχουν προχωρήσει και στην κατασκευή ειδικών μικροφώνων ενσωματωμένα μέσα σε συνθετικά αυτιά ώστε να προσομοιώνουν ακόμα καλύτερα μέχρι και τις μικροαναπηδήσεις που κάνει ο ήχος ακόμα και στον λοβό του αυτιού.


Αποτέλεσμα; Μια απίστευτα ακριβής αναπαραγωγή του περιβάλλοντος ήχου που κάνει τον εγκέφαλο να νομίζει ότι οι ήχοι πραγματικά ακούγονται τριγύρω μας.
Το αρνητικό της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι λειτουργεί μόνο με στέρεο ακουστικά και όχι με ηχεία χώρου. Ακόμα και dolby digital ηχοσυστήματα με 5,1 η 7,1 surround , παρόλη την εκπληκτική τους απόδοση, δεν μπορούν να αποδώσουν 100% την αίσθηση του χώρου, οπότε παιδιά μόνο ακουστικά. 

Δείτε το σχετικό video