Το φαινόμενο Placebo!

Το φαινόμενο Placebo!

Το φαινόμενο Placebo. Όταν ο νους υποτάσσει το σώμα.

Σας έχει τύχει ποτέ η κλασική περίπτωση να έχετε πολύ άγχος και να σας περνάει με ένα υγρό που στην ουσία είναι… νερό; Σύμφωνα με το φαινόμενο Placebo ο ανθρώπινος οργανισμός είναι υποταγμένος στην ψυχή και το πνεύμα του. Και λέγοντας ψυχή και πνεύμα δεν εννοούμε κάτι παραπάνω από ουσίες άγνωστες στην επιστήμη της ιατρικής τις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ικανός να παράγει.

Κυριότερο μέλημα της ιατρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι η καταπολέμηση του πόνου. Σήμερα η καταπολέμηση αυτή επιτυγχάνεται με τη χορήγηση διαφόρων ουσιών. Όμως ο πόνος μπορεί να μηδενιστεί και από τον ίδιο τον ασθενή. Πώς; Με μία εσωτερική λειτουργία του οργανισμού που ενεργοποιεί έναν άγνωστο μηχανισμό ο οποίος παράγει ουσίες εξίσου άγνωστες στην επιστήμη τις ιατρικής. Ο οργανισμός μας είναι ένα μεγάλο εργαστήρι που πραγματοποιεί χημικές αντιδράσεις. Έτσι τα περισσότερα ψυχολογικά φαινόμενα εξηγούνται σαν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων. 

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όμως. Το φαινόμενο αυτό απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τομείς που ασχολούνται με την υγεία. Μάλιστα θεωρείται υπεύθυνο και για το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι ανθεκτικά στον πόνο. Το φαινόμενο Placebo πρακτικά σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να γιατρέψει τον εαυτό του, να ελέγξει δύσκολες καταστάσεις και να μηδενίσει τον πόνο μόνο με την πίστη του. Δηλαδή εάν πραγματικά το πιστέψει κάποιος ότι δεν πονάει όποια αρρώστια κι αν έχει δεν νιώθει την αίσθηση του πόνο. Το πιο κλασσικό παράδειγμα που προαναφέραμε είναι όταν έχουμε άγχος και μας δίνουν ένα υγρό λέγοντάς μας πως είναι φάρμακο, ενώ στην ουσία είναι νερό με ζάχαρη, και αφού το πιούμε με ένα μαγικό τρόπο μας φεύγει το άγχος. Άλλο ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα είναι η ομάδα των στιγματιστών. Οι στιγματιστές είναι άνθρωποι που φέρουν στο σώμα τους πληγές χωρίς να τις προκαλέσει κάποιος και χωρίς να τραυματιστούν. Επίσης μην ξεχνάμε ότι πολλοί ασθενείς που θεωρούνται κλινικά νεκροί ανακάμπτουν και επανέρχονται στη ζωή με ένα τρόπο μαγικό που οι γιατροί και οι επιστήμες αδυνατούν να εξηγήσουν. Άλλο παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που μπορούν να κοντρολάρουν τα συναισθήματά τους σε μεγάλο βαθμό. Έτσι ένας κρατούμενος τρομοκράτης στις Η.Π.Α. όταν του έδωσαν τον ορό της αλήθειας αντί για την αλήθεια πήραν μια συνταγή μαγειρικής. 

Η πίστη του ανθρώπου είναι το μεγαλύτερο αγαθό και μέσα από πολλά παραδείγματα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να υποτάξει το σώμα. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Υπάρχουν όμως και στιγμές που πρέπει να το πιστέψεις για να το δεις!