Οι δύο αγελάδες...

Οι δύο αγελάδες...

Ένα έξυπνο κείμενο που εξηγεί πως λειτουργούν τα γνωστά καθεστώτα και οι δημοφιλέστερες οικονομίες με δύο αγελάδες.

 

Σοσιαλισμός: Έχεις δύο αγελάδες και δίνεις τη μία στον γείτονά σου. 

Κομμουνισμός: έχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα. 

Φασισμός: Έχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση σου παίρνει και τις δύο, και σου πουλά λίγο γάλα. 

Ναζισμός: Έχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας. 

Γραφειοκρατία: Έχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα. 

Παραδοσιακός καπιταλισμός: Έχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα. 

Αμερικανική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε τέσσερις αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή. 

Γαλλική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις τρεις. 

Γιαπωνέζικη οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις Cowkemon και το πουλάς σε όλον τον κόσμο. 

Γερμανική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά τον μήνα και να αυτοαρμέγονται.  

Ιταλική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες, αλλά δεν ξέρεις πού είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό. 

Ρωσική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις πέντε. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.  

Κινεζική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα, και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς. 

Ελληνική οικονομία: Δεν έχεις αγελάδες. Αλλά αν είχες, θα τις πούλαγες όσο όσο, με τα λίγα χρήματα που θα έπαιρνες θα τα’ δινες προκαταβολή για να αγοράσεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.  

Ινδική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία). 

Βρετανική οικονομία: Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές!